• Ter ondersteuning van het behandeltraject bij kanker
  • Kan in elke fase van de behandeling
  • Ervaar minder klachten tijdens behandeling of herstel

Wat is oncologische fysiotherapie?

Oncologische fysiotherapie richt zich op de fysiotherapeutische behandeling van patiënten met kanker. Hierbij gaat het zowel om de gevolgen van de kanker als om de gevolgen van de medische behandeling tegen kanker.

Type klachten

Voorbeelden van klachten, die het gevolg zijn van de medische behandeling tegen kanker zijn: pijn, spanningsklachten, stijfheid van spieren en gewrichten, conditieverlies en vermoeidheid.

Om mensen met kanker te kunnen begeleiden is kennis van kanker, de medische behandelingen en de gevolgen daarvan van belang. De oncologische fysiotherapeuten van Kinesis zijn hiervoor opgeleid.

Zo werkt oncologische fysiotherapie

De fysiotherapeutische behandeling kan in alle fasen van kanker plaatsvinden:

  • Curatieve fase In deze fase is alles gericht op het bestrijden van kanker. De oncologisch fysiotherapeut kan helpen bij het beperken van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten.
  • Herstel fase In deze fase gaat het om herwinnen van kwaliteit van leven. De oncologisch fysiotherapeut kan helpen met een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en te adviseren in werk-, en sport hervatting. In sommige gevallen kan de kanker niet of niet volledig worden genezen maar wel onder controle gehouden worden. Kanker krijgt dan meer het karakter van een chronische ziekte, dit heeft fysieke, psychische en sociale gevolgen voor de patiënt. Iedere patiënt moet op zijn eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie.
  • Palliatieve fase In deze fase staat kwaliteit van leven en de wens van de patiënt centraal. Genezing van de kanker is niet meer mogelijk en de behandeling wordt gestaakt. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De oncologisch fysiotherapeut kan helpen om de symptomen te verlichten die zich in deze fase van het ziekteproces manifesteren.
  • Terminale fase In deze fase is het voor de patiënt duidelijk dat het levenseinde nadert. De oncologische fysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen verlichting geven bij benauwdheid en ontspanningsoefeningen kunnen de pijn en angst verminderen.

Met of zonder doorverwijzing van de (huis)arts

Voor oncologische fysiotherapie heb je een verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Kosten oncologische fysiotherapie

De ziektekostenverzekeraars vergoeden de chronische behandelingen vaak vanaf de twintigste behandeling vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoed, mits deze toereikend is.

Bel gerust, wij kunnen voor je kijken wat de mogelijkheden zijn.

Direct aanmelden of bel 050-5032996