Hoppa! Weg met de winterblues!

Donkere koude dagen… Als de wekker ‘s ochtends gaat is het nog steeds wat donker buiten, niet echt uitnodigend om op te staan. De donkere dagen en kou kunnen de gezondheid en ons humeur soms wat beïnvloeden. Daar merkt de een meer van dan de ander. Maar hoe kunnen we ons wapenen tegen een winterdip? Hoe kunnen we de winterblues verslaan?

Waar komt de winterblues vandaan

Even niet zo lekker in je vel zitten, verkoudheid, griep, iedereen kent het wel. Vooral in de winter. Als deze periode te lang duurt noemen we het de ‘winterblues’. De winterblues komt niet direct, die ligt al langer op de loer.

Je brein ervaart ‘stress’ doordat de dagen korter worden en het dagritme wordt verschoven. Je krijgt moeite om normaal te functioneren en bijvoorbeeld last van vermoeidheid, prikkelbaarheid en verhoogde eetlust en (als gevolg daarvan) gewichtstoename. Er is nogal wat samenhang. Wie ervoor kiest veel binnen te blijven en wat vaker de keukenkastjes open te trekken, zal een grotere kans hebben op een teleurstellend cijfer op de weegschaal.

Hoe de winterblues te verslaan

Naar buiten en bewegen

Wil je niet dat de winterblues vat op je krijgt, ga dan wat vaker naar buiten. Negeer de lusteloosheid. Slapen en ontspannen kan juist leiden tot nog minder energie. Ga hier tegenin door meer te bewegen en wel te sporten. Door te sporten word je fitter, zit je beter in je vel en gaat je huid stralen. Op bv de Bootcamp trainingen van Kinesis sla je twee vliegen in één klap: je bent buiten en je beweegt!

Eet gezond

Gezonde voeding zorgt voor een goed functionerend lijf. Dat is juist in de winter van extra groot belang. Blijf doen wat je alle seizoenen doet, gezond en gevarieerd eten. Voldoende groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie, noten. En vergeet geen water te drinken.

Geniet!

Maar genieten mag uiteraard ook. Maak je huis wat gezelliger en geniet. Heerlijk met een kop warme chocolademelk op de bank. En blijf ook genieten van de mensen om je heen. Spreek weer wat vaker af met vrienden. Het geeft energie! Weet waar je met mate van moet genieten ; )

Onze trainingen zijn voor iedereen toegankelijk. Heb je echter klachten bij het bewegen, dan helpt het team van Kinesis Fysiotherapie jou ook graag!

Heb jij zelf een gouden tip? Je reactie is welkom!