Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam

manuele therapie fysiotherapie ervaring drenthe

Bij Kinesis Fysiotherapie Peize werken specialisten voor oedeemfysiotherapie. Hier geven we graag uitleg over wat oedeem is en de verschillende soorten. Vragen? Stel die dan gerust aan een van onze specialisten!

Wat is oedeem?

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Het uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en een toename van de omvang van het betreffende lichaamsdeel.

We onderscheiden drie verschillende vormen van oedeem:

  • Lymfoedeem
  • Veneus oedeem
  • Lipoedeem

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem wordt veroorzaakt door een ‘storing’ in het lymfesysteem. Deze storing kan aangeboren zijn, dan heet het ‘primair lymfoedeem’. Een ‘secundair lymfoedeem’ treedt meestal op na een ernstige beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling, bijvoorbeeld na een borstbesparende operatie of een borstamputatie waarbij de lymfeklieren in de oksel zijn weggehaald.

Wat is veneus oedeem?

Veneus oedeem wordt veroorzaakt door een slecht werkend bloedvatsysteem met betrekking tot de aders. Bij veneus oedeem kan het bloed niet meer goed terug worden gepompt naar het hart. Hierdoor gaat het lymfesysteem extra hard werken waardoor er oedeem ontstaat in de onderbenen als gevolg van chronische veneuze ontoereikbaarheid.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem wordt veroorzaakt door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Ook is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is dat er een onderhuidse ophoping van vet en vocht ontstaat. Meestal komt lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Dan lijkt het net of je een rijbroek draagt. Maar lipoedeem komt ook voor bij de armen. Het verschil met lymfoedeem en veneus oedeem is dat er bij lipoedeem geen zwelling aan de hand- en voetrug te zien is. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt dan stugger en onregelmatiger, vooral als er sprake is van overgewicht.

Op de website van de Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem en Lipoedeem (NNLL) lees je ervaringsverhalen.

Oedeemfysiotherapie kan helpen bij oedeemklachten.